Dlesni so pomemben del zdravja ustne votline

Poleg zob, je dlesen pomemben del ustne votline, za katero je treba skrbeti vsak dan. Če se pojavijo otečene dlesni, ki so temno rdeče barve, je priporočljiv obisk zdravnika, ki bo ocenil, kakšno zdravljenje dlesni bi bilo priporočljivo. V večini primerov, bo zdravnik predlagal zdravljenje, ki bo težave odpravilo v tednu ali dveh, v nekaterih primerih pa lahko bolezen napreduje in se pokaže v resnejših oblikah.

Dlesni

Zakaj prihaja do otečenih dlesni?

Najpogosteje so za otečene dlesni krivi ostanki hrane oz. zobna plaka. Temu se je najlažje izogniti z rednim in natančnim ščetkanjem in nitkanjem zob. V nasprotnem primeru se iz ostankov hrane, še posebej ogljikovih hidratov in sladkorja, razvijejo bakterije, ki so krivec za otečene in boleče dlesni. Pri ščetkanju je treba paziti, da nismo preveč grobi, kar lahko vodi do odmika dlesni, medtem ko preveč nežno in prekratko ščetkanje ne odstrani vseh škodljivih bakterij v ustni votlini.

Kakšni so znaki bolezni dlesni?

Zdrava dlesen je čvrsta in načeloma rožnate barve. Če pa pride do vnetih dlesni, ko se obarvajo temnejše barve in so otečene, je to znak bolezni. Takrat dlesen ob ščetkanju tudi krvavi, kar se ne bi smelo dogajati. Tudi pri pravilnem nitkanju dlesen navadno ne krvavi. Čeprav pri prvem krvavenju stanje še ni alarmno, pa je treba opazovati, če se pri dlesnih pojavljajo tudi kateri drugi znaki. Ob otečenih dlesnih se lahko pojavlja tudi bolečina ali pa se dlesni začnejo odmikati od zob.

Resne bolezni dlesni

Zaradi slabe ustne higiene se lahko razvijejo tudi resnejše bolezni, kot so gingivitis, parodontitis in nazadnje še do napredne parodontoze. Gingivitis se pojavi v obliki otečene in krvaveče dlesni, medtem, ko pri parodontitisu dlesen že odstopa. V končnem stadiju je uničenje dlesni in korena že tako napredno, da lahko zob odpade. Vsekakor je potrebno pri prvih znakih bolezni obiskati zobozdravnika, da se tem boleznim izognete.