Okužba sečil

Človekovo zdravje je najpomembnejše in kot že pravi star rek, zdravja ne moremo kupiti. Zato moramo resnično čuvati sebe in naše zdravje. Naše telo izvaja ogromno procesov, ki so nujno potrebni za naše preživetje in delovanje. Ker je v našem telesu ogromno organov pomeni, da je velika možnost, da na kateremu od njih nastane okužba ali vnetje. Ena izmed najbolj pogostih in neprijetnih okužb je okužba sečil.

okužba sečil

Okužba sečil je ena izmed najpogostejših okužb, ki jo povzroči bakterija, zato je to bakterijska okužba. Poleg bakterij pa lahko to okužbo sprožijo tudi nekatere glive, paraziti in virusi. Okužba sečil se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških, v njihovem rodnem obdobju, okužba sečil pa je lahko akutna ali kronična. Ločimo tudi okužbo spodnjih sečil in okužbo zgornjih sečil, določimo pa jo glede na mesto okužbe.

Najpogostejše so nezapletene okužbe sečil, ki se jih zdravi lažje in drugače kakor pri zapleteni okužbi sečil. Nezapletene okužbe se ponavadi pojavljajo pri mlajših ženskah in se jih odpravi hitro. Bolj komplicirano pa je pri zapleteni okužbi sečil, saj je treba najprej opraviti laboratorijske preiskave, trajajo pa dalj časa. zapletena okužba se pojavlja pri bolnikih, ki so starejši, pri nosečnicah, pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen ali ledvično bolezen in pri ljudeh s slabšim imunskim sistemom. Okužba sečil pri njih traja okoli sedem dni.

Okužba sečil se običajno zdravi z antibiotiki, zdravljenje pa poteka različno dolgo. Njegova dolžina je odvisna od spola, starosti, mesta in vrste okužbe. Mnogokrat se okužba sečil pri bolnikih tudi ponovi. Da ne bi bilo potrebno zdravljenje okužbe sečil, ga lahko dosežemo tako, da sami preprečimo okužbo sečil. Okužba sečil se poleg antibiotikov lahko zdravi tudi z rastlinami. Na ta način si lahko okužbo zdravite sami.

Če si želite prebrati več o okužbi sečil in ostalih boleznih, potem obiščite spletno stran www.farmedica.si.