Peleti za kurjavo

Peleti za kurjavoMesec december je tu in temperature so že zelo blizu ničle. Čas je ,da pošteno zakurimo. Vendar s čim ogrevate vašo peč? Veliko jih kuri na olje, polena, sekance nekateri pa se ogrevajo s peleti za kurjavo.

Peleti za kurjavo veljajo za najprimernejšo obliko lesene biomase za ogrevanje. Ta sloves si niso pridobili kar tako. Peleti za kurjavo so oplemenitena lesna biomasa. Pripravi se ga tako, da se les najprej zdrobi zatem posuši nato se ga zmelje za konec pa sprešan les posadijo v konstantno obliko in omejeno dolžino. Peleti za kurjavo so seveda narejeni po standardih. Ti standardi določajo limit vsebnosti vlage, debeline, vsebnost pepela ter druge dimenzije peleta. Da je izkoristek večji s peleti za kurjavo, so kurilne naprave za pelete manj zahtevne kakor kurilne naprave na sekance ali polena. Za vgradnjo kurilne naprave na pelete ni potreben ogromen finančni vložek ter investicija si kmalu povrne. Cene za kurilne naprave na pelete se cene gibljejo od 2000€ pa vse do 10000 €. Naj vas cene ne prestrašijo saj se vam naložba povrne v približno 5ih letih. Slaba stran peči na pelete je, da so s pečjo na pelete problemi s čiščenjem. Peč je potrebno očistiti na vsake 2 do 3 pokurjene tone peletov. Za očiščenje peči pokličete strokovnjaka.

Naj vam predstavim na primeru zakaj izbrati pelete za kurjavo. V primeru, da bi za kurilno napravo na olje, porabili 100€ za olje, bi za isto količino oz. isto energijo, ki jo pridobite odšteli samo 50€ za pelete. Seveda, ko so peleti za kurjavo enkrat na vašem dvorišču jih je potrebno shranjevati v suhem prostoru. Saj če pridejo peleti v stik z večjo količino vode ali vlage se peleti lahko spremenijo v žagovino.

Če vas skrbi za okolje se ne bojte saj peleti za kurjavo z visokim izkoristkom je kot organska razgradnja lesa v gozdu. Saj ko drevo raste porablja CO2, a ko raste ga sprošča. Peleti za kurjavo so 100% naravni, brez kemikalij in škodljivih dodatkov.