Športna prehrana zahteva premišljenost

Področje športne prehrane nikakor ni več marginalizirano, temveč je podprto s sodobnimi znanstvenimi spoznanji in ima veliko opraviti s športno uspešnostjo. Še nedolgo so se mnogi s posmehom obregnili ob tiste, ki so prisegali na energijske ploščice, beljakovinske napitke, gele, najrazličnejše praške in tabletke – če to le niso bili zares aktivni športniki. Jasno namreč je, da intenziven način treniranja zahteva tudi prilagojeno športno prehrano, ki bo zmogla kar najbolj učinkovito podpreti organizem in uresničiti potencial športnika v čim večji meri.

Športna prehranaSe pa danes ta svoj čas visoko postavljena meja opazno staplja z nižjimi ravnmi športne aktivnosti, opazno pa zamira tudi posmeh. Za to so različni razlogi: ne le, da je vse več posameznikov, ki sledijo aktualnim smernicam zdravega življenja, ki predvideva redno telesno aktivnost v kombinaciji s premišljenim načinom prehranjevanja, tudi pomanjkanje časa je velikokrat razlog, da neredki raje posežejo po t. i. športni prehrani. Občasno takšno nadomeščanje seveda ni problematično, težava je, ko postane navada, in sodi med izredne dogodke prav to, kar bi moralo biti del vsakdana – skrbna priprava kakovostne mešane prehrane iz čim bolj svežih in naravnih živil. Iskanje potuhe za vrsto prehranskih napak z uživanjem cele palete prehranskih dopolnil pa ni ravno posrečena pot do zdravja niti ne do večjega športnega uspeha.

Še huje pa je, če se komu (za)zdi, da bi lahko samo s športno prehrano uspešno nadomestil fizično nedejavnost. Treba je namreč vedeti, da nezdravega življenjskega sloga telo ne bo toleriralo v nedogled, s športno prehrano pa se tega ne bo dalo popraviti. Na krajši rok kvečjemu omiliti. Nekaj časa telo pač lahko deluje tudi z nekoliko bolj razpuščenim življenjskim slogom in z mankom nujno potrebnih hranilih snovi, a slej ko prej se bo odločilo izterjati svoj davek. In izterjalo ga bo na način, ki se bo poznal na zdravju telesa in duha.