Kako delujejo in kje kupiti toplotne črpalke in klimatske naprave?

Če na stvar pogledamo čisto nestrokovno, bi lahko rekli, da so toplotne črpalke in klimatske naprave čisto ista stvar. Vendar pa temu ni tako. Če obiščete spletno stran podjetja REAM, katero prodaja te produkte, lahko opazite, da se že po samem izgledu razlikujejo. Res je da zadevi delujejo na isti princip. Vanje moramo vložiti nekaj male energije, da lahko iz okolice vzame ali pa odda energijo. samo delovanje je na določenih napravah možno tudi obrniti.

klimatske naprave

Namen toplotne črpalke je predvsem, da pobere temperaturo zunanjega okolja, jo prenese v hladilno “tekočino”, tako imenovano freon, ki gre skozi dva agregatna stanja. Najprej je v stanju plina, kjer se segreje s pomočjo zunanjega vira toplote, ta plin potem potuje v kompresor, ki plin stisne, pri tem se tudi zelo segreje, na celih 90°C. Plin potem odpotuje po ceveh, kjer oddaja svojo toploto in tudi kondenzira, nastanejo kapljice, toplotne črpalke v tem primeru ne morejo delovati, saj je potrebno freon ki je v tekočem stanju spraviti v plinasto. To se naredi preprosto tako, da to tekočino ki potuje po debelih ceveh, spustijo skozi majhno cevko pod visokim pritiskom, ko freon preide skozi to cevko, se tudi zelo ohladi in spremeni v plinasto stanje. Potem pa se zadeva ponovi. Klimatske naprave delujejo podobno ampak s tem da odvzamejo toploto notranjim prostorom in jo prenesejo ven.

Določene, toplotne črpalke in pa klimatske naprave, ki so malce bolj napredne, pa imajo tudi to možnost da lahko opravljajo oba dela. In ena in druga lahko greje in pa hladi.

Večja razlika je potem v tem, da so ene bolj namenjene enemu dele, druge pa drugemu. Črpalke se priključijo na sistem za ogrevanje hiše in lahko potem ogrevajo celoten objekt, med tem pa ko so klimatske naprave bolj takšne, da se jih namesti v vsak prostor posebej.