Najslabše vaje za bolečine v hrbtu

Ne dovolite, da kronične bolečine v hrbtu ali vratu prevzamejo nadzor nad vašim življenjem. Eno najboljših zdravil za bolečine v spodnjem delu hrbta je vadba. Pravilna izbira vaj za hrbet je zato zelo pomembna in vam lahko olajša bolečine ter posledično spremeni življenje na boljše.

Obstaja veliko varnih telesnih aktivnosti, ki vam bodo olajšale bolečine v križu in na splošno v hrbtu. Kljub temu še vedno obstajajo nekatere vaje, ki jih ne smete izvajati!

Prva nevarna vaja so vsem dobro znani trebušnjaki, saj pritiskajo na diske hrbtenice, kar lahko povzroči poškodbe zaradi povečanja bolečine v spodnjem delu hrbta. Strokovnjaki svetujejo, da namesto trebušnjakov izvajate vaje za stabilizacijo trupa.

Vaje za hrbtenico

Izogibajte se vaji z dotikanjem prstov na nogah, medtem ko stojite na nogah, saj lahko poslabšajo išias in druga stanja zaradi preobremenitve vezi in hrbteničnih ploščic. Svetuje se raztezanje kolen do prsnega koša ali raztezanje stegenske mišice, medtem ko ležite na hrbtu.

Naslednja vaja, ki lahko povzroči škodo vašemu hrbtu, je dvigovanje uteži nad pasom. Namesto težkih dvigov raje pritisnite komolce v tla med ležanjem na hrbtu. Roke naj bodo nameščene neposredno pod ramo. Nato potisnite zgornji del telesa proti stropu. V tem položaju zdržite približno 30 sekund.

Močne mišice lahko stabilizirajo vašo hrbtenico in pomagajo ohranjati spodnji del hrbta zdrav in brez bolečin. Mišice in vezi, ki obdajajo vašo hrbtenico, lahko oslabijo s starostjo ali zaradi poškodbe, kar lahko oteži gibe, kot so zvijanje, raztezanje, dvigovanje in upogibanje.

Ljudje z bolečinami v hrbtu se pogosto bojijo gibanja, zaradi česar lahko postane njihov hrbet trd in bolečina še hujša. Vendar je stabilna hrbtenica tudi bolj prožna.

Kot smo zapisali – raztezanje in vadba vam lahko koristita. Vendar vedno imejte v mislih, da morate tudi preproste vaje za krepitev in raztezanje doma izvajati pravilno! V nasprotnem primeru se lahko poškodujete in poslabšate bolečine v hrbtu.

Če imate kakršna koli vprašanja o vrsti vaj, ki jih morate izvajati za bolečine v hrbtu, ali če potrebujete zdravniško pomoč, obiščite specialista za hrbtenico ali fizioterapevta.