Zakaj je varčevanje pomembno za družine in gospodarstvo

Kaj je varčevanje? Varčevanje je del dohodka, ki ni porabljen za tekoče izdatke. Če povemo drugače, gre za denar, namenjen za prihodnjo uporabo in ni porabljen takoj, ko ga dobite. Zakaj je dobro varčevati? Privarčevani denar se lahko uporabi za kratkoročno doseganje ciljev, kot je nakup mobilnega telefona, ali dolgoročno, kot so nadaljevanje študija, nakup avtomobila ali hiše. Z varčevanjem denarja lahko pokrijemo tudi nepričakovane stroške, kot so bolezen, zamenjava naprave, ki je ni mogoče popraviti ali nujno pot. Poleg tega lahko prihranke investirate in posledično dobite dobiček na denar, ki ste ga dali na stran. To pomeni, da ne boste imeli le sredstev, ki so na voljo za kasnejšo porabo, ampak boste med tem tudi zaslužili.

Varčevanje je izraz, ki izhaja iz arabske besede hurr in pomeni svobodno stanja. Nanaša se na sužnja ali zapornika, ki je varčeval, da bi si povrnil svobodo. Že od vsega začetka je bilo varčevanje povezano z idejo o svobodi gradnje boljše prihodnosti. Zakaj je pomembno, da varčujemo denar? Ker je to dobra praksa, ne samo za družine, podjetja in podjetnike, ampak tudi za celotno gospodarstvo. Privzgojiti navado varčevanja je dobro posameznikom ter skupinam. Če prihranite denar, namesto da bi ga zapravili v kiosku ali trgovini, boste dosegli večji cilj, kot je nakup para športnih copat, z manj ali celo nič truda! Poleg tega lahko vaša družina učinkoviteje porabi denar, ki ste ga prihranili, na primer za nekatere izboljšave doma ali zamenjavo naprave.

Varčevanje denarja je zdrava navada, ki se gradi iz dneva v dan. Začeti bi morali že danes in veliko vaditi v varčevanju, dokler vam to ne preide v navado. Prej, ko začnete varčevati, bolje je. Pravzaprav je najbolj zdrav način za pridobitev te navade ta, da začnemo varčevati že v otroštvu, da bi to postalo običajna praksa v odrasli dobi. Vendar dajanje denarja na stran v gotovini ali puščanje na bančnem računu ni pametna naložba, zato si oglejte zgornjo povezavo, kjer boste našli dosti boljše ponudbe za večji učinek vašega denarja.