Grafične kartice

Vsak računalnik potrebuje grafično kartico. Vendar se te zelo razlikujejo med seboj. Na tržišču imate raznorazne grafične kartice. Te so strojna oprema, ki skrbijo za prikazovanje slike na  zaslonu. Grafične kartice uporabljajo posebni RAM-VRAM, ki je hitrejši kot RAM. Nekateri računalniki jo imajo pritrjeno na matični plošči in te ne morete zamenjati. Spet drugi računalniki pa imajo reže, kjer jim dodamo grafično kartico (AGP, ISA, PCI, PCI-Express,…).

Cena teh kartGrafične karticeic se giblje od 30€ pa do 1500€ ali več. Če Vas zanima katero kartico naročiti oziroma kupiti Vam povem, da je vse odvisno za kaj računalnik uporabljate. Če ga uporabljate samo za pisanje dokumentov in za uporabo spleta Vam priporočam, da kupite manj zmogljivo grafično kartico in tako tudi prihranite. Če pa igrate veliko bolj zahtevnih iger in računalnik uporabljate za bolj zahtevne programe Vam priporočam da kupite bolj zmogljivejšo grafično kartico, ki pa Vas bo stala več denarja. Najdražje grafične kartice pa prepustite profesionalnim računalnikarjem, ki se ukvarjajo z grafiko in podobnim. Boljše kot so grafične kartice, boljša je tudi grafika slike in  hitrejše delovanje računalnika.

Sedaj pa še nekaj  o lastnostih grafične kartice. Sestavljena je iz pomnilnika, namenskega grafičnega procesorja, digitalno-analognega pretvornika in drugih raznih elektronskih delov. Na grafični kartici je tudi pomnilnik, ki zavzema celoten pomnilnik računalnika.

Proizvajalec Apple je prvi grafično kartico vpeljal v modelu Apple II. Monokromatske grafične kartice (enobarvne) so imeli prvi računalniki IBM PC.