Kaj je aloe vera?

Vsi smo že slišali, da aloe vera dela čudeže povsod, kjer se pojavi in kjer jo uporabimo. Na https://www.hisa-zdravja.si/ lahko najdete ogromno izdelkov, katerih glavna sestavina je ravno aloe vera, prav tako pa lahko preverite za kaj vse so ti izdelki koristni. Kaj pa sploh je ta čudežna rastlina in zakaj je njena uporaba tako učinkovita?

aloe vera

Aloe vera je rastlina z zelo mesnatimi listi, v osnovi pa gre za stepsko rastlino. Raziskave so pokazale, da gre najverjetneje za nek star križanec, v osnovi pa naj bi izhajala iz Aloe perryi, ki pa je najverjetneje prva vrsta zdravilnih aloj, ki se je uporabljala že pred našim štetjem. Aloe vera ima zelo sočne liste, iz katerih se pridobiva sok, gel ali smola, ki se naknadno uporabljajo v različnih proizvodih. Smola na primer deluje precej odvajalno, v večini pa se uporablja sredica lista, iz katere pridobivamo sok. Seveda bodite previdni, če boste rastlino uporabljali doma, saj mora biti le-ta stara vsaj nekaj let, njen sok pa se zelo hitro pokvari, tako da je najbolje uporabljati sveže stisnjenega. Aloe vera ima ogromno pozitivnih učinkov za ljudi. Z njo si lahko pomagate pri ranah na koži, pikih insektov, glivicah, vnetju mehurja, ozeblinah ali opeklinah, herpesu, aknah, in številnih drugih nevšečnostih. Prav tako lahko aloe vera služi kot dodatek pri prehrani, saj ima veliko hranljivih snovi, ki krepijo naš imunski sistem. Seveda se uporablja tudi v kozmetniki, v vseh možnih oblikah.

Aloe vera je zelo koristna rastlina, katere ni težko vzdrževati in negovati doma, vendar pa morate pred njeno uporabo dobro prebrati nasvete o negi in pridelavi izdelkov iz nje, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi, da izdelek ne bo ustrezno narejen in vam lahko celo škodi. E niste prepričani, raje kupite že pripravljen izdelek pri preverjenemu trgovcu.