Kako poteka prijava terjatev v stečaj

Velikokrat se ljudje sprašujejo zakaj sploh do stečaja pride ampak nikoli se pa ne vprašajo kolikokrat je podjetje dobilo posojilo od drugega podjetja ali pravne osebe, kajti tiste osebe oz. podjetja so na večji izgubi, ker investirajo in pomagajo rešit podjetje, ki bo slej ko prej propadlo oz. šlo v stečaj. Podjetja in pravne osebe lahko dobijo povrnjeno posojilo oz. terjatev samo morajo it na sodišče ali pa na internet in poiskati oz. zahtevati obrazec z imenom ‘prijava terjatev v stečaj‘.Prijava terjatev v stečaj

Če hočete pogledat, če je nekatero podjetje, ki mu hočete dati posojilo ali vam je že dolžno v stečaju lahko to pogledate oz. preverite to na spletni strani AJPES. Prijava terjatev v stečaj poteka tako, da morate najprej izpolnit obrazec za prijavo, ki ga pridobite na spletni strani www.prijavaterjatve.si ali na sodišču. Potem, ko izpolnite obrazec pošljete to na elektronski naslov, ki je objavljen na njihovi spletni strani ali pa se pogovorite preko telefona. Prijava terjatev v stečaj mora biti tudi izpolnjena in oddana v okrožnem sodišču v katerem obravnavajo stečajne postopke. Če imate slučajno kakšna vprašanja pri prijavi oz. obrazcu vam bodo oni z veseljem na njih odgovoril. Prijava terjatev v stečaj je lahko odgovorjena v najmanj dveh dneh ali 48 urah.

V 48 urah dobite tudi vse predloge, ki so vam jih pripravili, ko ste poslali obrazec. Prijava terjatev v stečaj rabi določene verodostojne listine kot so zapadli računi in izpis odprtih postavk in ko dobljene pripravljene predloge pregledate morate notri priložiti vse te verodostojne listine na katere se boste sklicevali in dobili povrnjeno posojilo in ko to vse priložite pošljete na tisto sodišče, kjer se bo prijava terjatev v stečaj obravnavala. Na spletni strani www.stečaj.si se lahko tudi zmenite za osebni nasvet, kjer vam bodo povedali vse, kar rabite vedeti pri prijavi terjatev v podjetju, ki je v stečaju. Prijava terjatev v stečaj je možna samo prve 3 mesce od takrat, ko podjetje preide v stečajni postopek. Če zamudite ta rok se lahko poslovite od posojenega denarja, kajti tudi vaša posojila propadejo istočasno s podjetjem zato spremljajte svoje dolžnike na spletni strani AJPES, ker vam je drugače lahko žal saj vam bodo posojila propadla, če ne oddate pravočasne prijave za terjatev stečajnega podjetja.