Spletno gostovanje in registracija domen

Ko se začnemo pogovarjati o spletnih straneh, marsikdo ve, da se slednje naredi s pomočjo programerja in da jo kasneje naložimo na internet, za kar potrebujemo spletno ime ali po domače rečeno link. Skoraj nihče od teh, imenujmo jih lajki pa ne vedo, da je skoraj da ena izmed glavnih stvari, katero potrebujemo za prikaz spletne strani ravno spletno gostovanje.

Spletno gostovanje

Da najprej razjasnimo dejstva. Kaj spletno gostovanje sploh je? Če razložim kar se da po domače in lajkom prijazno lahko rečem, da je spletno gostovanje nekakšna omara, velikost slednje je seveda odvisna od tega, koliko prostora zakupimo. V to tako rečeno omaro, se pravi spletno gostovanje, lahko naložimo v naprej določeno število knjig, katere v našem primeru predstavljajo spletne strani. Seveda ima vsaka knjiga svoj naslov, kateri je pomemben za ureditev knjig v naši omari. Naslovom knjige bomo tako rekli spletni naslov ali strokovno rečeno domena. V knjigi pa je seveda napisanih večsto različnih čudi, katere prepustimo programerjem in recimo samo, da je to kar v knjigah piše pomembno za to, da se naše spletno mesto pravilno prikazuje.

No, sedaj ko malce bolj vemo kaj to spletno gostovanje sploh je gremo lahko v večje detajle. Pomembno je vedeti, da lahko slednjega zakupimo pri večjih ponudnikih, od katerih tako rekoč odkupimo košček njihove omare, da lahko v njo zložimo te svoje knjige, se pravi spletne strani. Več prostora seveda več stane. Večinoma lahko pri zakupu spletnega gostovanja tudi izbiramo koliko baz podatkov želimo, s katerim vmesnikom jih želimo urejati in podobno, a pustimo to.

Kar je pri spletnem gostovanju še zelo pomembno in kar moramo vedeti je tudi to, da spletno gostovanje po določeni periodi časa poteče in ga je potrebno – če seveda želimo da se naše spletno mesto še naprej prikazuje posodobiti. Posodobitev spletnega gostovanja moramo ravno tako izvesti pri istem ponudniku, kjer smo ga zakupili.