Vse o pohištvu

Predmeti s katerimi okrasimo dom (stanovanje,hišo…) je pohištvo. Ponavadi je narejeno iz lesa, ali katerega drugega trdnega materiala. Pohištvo delimo na dve skupini, in sicer na kose pohištva ter stavbno pohištvo. Kosi pohištva so individualni izdelki narejeni iz trdnega materiala in imajo vsaj en namen ali funkcijo ter so lahko v stanovanju ali hiši prestavljeni na kakršenkoli način. To so na primer stoli, mize, omare, postelje…

Potem pa je tu stavbno pohištvo, ki se ne da prestavljati in so del arhitekture hiše ali kakršne koli druge stavbe. To pa so na primer okna in pa seveda vrata. Ta so lahko narejena iz več različnih materialov, kot so PVC, les in aluminij. Lahko pa je kombinacija več naštetih surovin.

pohištvo

Pohištvo in vrste pohištva se razlikujejo glede njihovega namena uporabe, modi in po tem, kdaj v času je bilo oblikovano. Primer: Namen uporabe stola je sedenje, lahko je moderno oblikovan, lahko pa je tudi iz časov srednjega veka ali kaj podobnega. Dandanes ljudje večinoma izdelujejo pohištvo iz materialov, ki so umetno pridobljeni, in ne povzročajo uničevanje okolja ter izsekavanja gozdov, torej to kar ni les. Torej večinoma uporabljajo PVC, kar je kratica za polivinil klorid. Polivinil klorid je polimer (veriga ogljiko-vodikov) iz elementov ogljika, vodika ter seveda klora, to pa je seveda tip plastike, ki je ena izmed najbolj proizvedenih na svetu. Polimer polivinil klorida pridobivajo iz posameznih delov le tega, iz vinil klorida, saj je poli, grška beseda za mnogo, to pa pomeni da je mnogo spojine vinil klorida sestavljeno v verigo.

PVC pa ni edini material, ki lahko nadomesti les, kar se tiče pohištva. Pohištvo je lahko narejeno tudi iz aluminija ter podobnih materialov. Aluminij kot čist element in ne kot spojino je težko najti zato se večinoma uporabljajo spojine z kisikom in sulfati. Uporaben je zato, ker je izjemno odporen proti koroziji in njegovi gostoti, ki ni prav velika. Zato iz aluminija nastanejo lahki in trdni predmeti, ki so odporni proti koroziji.

Lahko pa je kombinirano iz teh dveh materialov. Na primer: miza z površino iz PVC-ja in “nogami” iz aluminija. Čeprav nekateri ljudje trdijo, da se taki materiali ne občutijo tako naravni, kot leseni izdelki in še naprej kupujejo lesene, to povzroča izsekavanje gozda za uresničitev želje po naravni mizici ali stolu, izsekavanje gozdov pa škoduje naravi in živalim otežuje življenje.