Noč čarovnic je alternativa pustu

Noč čarovnic izhaja iz Združenih držav Amerike in se praznuje 31. oktobra vsako leto. Sam začetek dogodkov ni znan, saj ima dogodek vplive iz različnih mitologij in ver. Najbolj popularen mit začetka je to, da so v starih časih na “All Hallows’ Evening” (večer vseh svetnikov) čarovnice hodile po mestih in pri vsaki hiši vzele otroke, zato da bi jih kasneje v svojem brlogu pojedle. Vendar pa so si ljudje izmislili, da bi namesto otrok čarovnicam ponudili sladkarije. Čarovnice so to ponudbo sprejele in so zato pustile otroke pri miru. Tako naj bi se začel dogodek, ki bi bil čez naslednja desetletja zaznamovan kot noč čarovnic. Danes se v tem smislu dogodek dogaja enako.

Otrok, ki je običajno našemljen v strašljiv kostum, kar pa ni obvezno, pozvoni na vrata poljubne hiše. Oseba, ki odpre vrata, lahko otroku ponudi sladkarije, sadje ali kaj podobnega. V primeru, da otrok ali pa našemljena oseba ne dobi nič, ima možnost, da nad osebo izvede trik, zato boste v ameriških filmih pogosto slišali izraz trik ali sladkarija ali po angleško “Trick-or-treat”.

noč čarovnic

Kot vidite, ima noč čarovnic veliko skupnega z našim pustom, pri obeh namreč odganjamo nekaj nepriljubljenega. V primeru noči čarovnic so to čarovnice, pri pustu pa je to zima. Pri obeh tudi maškare hodijo od hiše do hiše in sprašujejo za darove. To je priložnost za mnoge navdušence, da se našemijo v različne kostume, ne glede na to, ali je to pust ali pa noč čarovnic. Za pust je tudi običajno, da mesto ali pa skupnost organizirajo maškarado, ki se je lahko udeležijo različne družbene skupine.

Pogosto se takšnih dogodkov udeležujejo šole, vrtci, glasbene skupine, glasbene šole, mažoretke ter orkestri. Običajno imajo organizirane tudi posebne prireditve po maškaradi, kot je koncert ali pa splošno praznovanje. Velikokrat imajo med maškarado nekatere skupine posebna prevozna sredstva, ki so okrašena v istem stilu, kot so oni.

Za noč čarovnic je običajno, da se iz buč izrežejo in izdolbejo različne figure in se vanje vstavijo posebne svetilke ali svečke, ki ima lahko različne stile ali pa oblike. Buče so lahko naravne ali bolj ekonomične plastične buče, ki se lahko uporabljajo za dlje časa in ne bodo propadle po nekaj dnevih. Za to noč je tudi značilno, da se okrasi zunanjost hiše na strašljiv način.

Nekatere organizacije, kot so trgovine ali pa restavracije za noč čarovnic organizirajo hišo strahov. To je hiša oziroma prostor, v katerem se sprehodite po vnaprej organizirani poti, kjer vas gostitelji poskušajo prestrašiti. Ustrašijo vas z glasbo ali pa z nenadnim šokom. Velikokrat se uporabi igra, v kateri vam prekrijejo oči in vam roke vstavijo v različne snovi, ki simulirajo oči ali pa organe. V resnici so to po navadi samo trda kokošja jajca ali pa želatina.