Kanaleta – rešitev za odvodnjavanje

Kanaleta je ena od rešitev za odvodnjavanje, pa naj gre za dvorišča, dovoz ali pa celo cesto po kateri redno vozijo vozila kot so avtomobili, tovornjaki, cisterne ali striji. Izbira le te je zelo pomembna saj moramo paziti, da bo prenesla različne obremenitve. Če gre za zelo obremenjene površine je za vas še posebej primerna betonska kanaleta.

kanaleta

Glavni namen kanalet je odvodnjavanje meteorne in povržinske vode. Danes nastaja čedalje več različnih tipov, modelov in dimenzij med katerimi lahko izbirate, da si zagotovite najboljšo izbiro za vas. Vaša odločitev je zelo pomembna, saj nepravilna izbira lahko privede do mnogih nevšečnosti ali v obratnem primeru do preplačevanja brez razloga. Na izbiro vplivajo predvsem tip površine, obremenjenost površine in potreba po odvodnjavanju meteorne vode.

Pomembno je da poleg pravega tipa, velikosti in modela izberemo tudi kakovostnega proizvajalca. Kanalete so lahko na vrhu pokrite z rešetko ali pa imajo na vrhu le ozek kanal, ki je praktično neopazen in popolnoma nemoteč za vozila, kolesarje ali pešce. Take ponavadi vidimo na javnih površinam, ki so namenjene pešcem in kolesarjem.

Najbolj pogoste so betonske kanalete, ki se zelo veliko uporabljajo v gradbeništvu, pri urejanju okolice in še marsikje, saj je beton zelo odporen material in ima zato zelo dolgo življensko dobo. Po odpornosti se deli na več vrst, zato je pomembno da izberemo pravo kanaleto za nas. Najboljše so tiste, ki so še dodatno ojačane s posebnimi vlakni, kar poskrbi da beton postane še bolj odporen in posledično podaljša življensko dobo in preprečuje pokanje in podobne zadeve. Poleg moči vlakna naredijo kanalete lažje, kar še dodatno olajša polaganje.

Poleg odvajanja vode lahko kanaleta skrbi tudi za filtracijo vode ali druge tekočine. Take najdemo predvsem na prometnih in drugih podobnih površinah, kjer skrbijo, da onesnaževalci ne prehajajo v naravo ampak ostanejo v zato namenjenem filtru.