Kako deluje katalizator?

Katalizator je pomemben del izpuha pri prav vsakem vozilu. Preprečuje, da bi prevelika količina škodljivih plinov stopila v ozračje. Katalizator je na nek način prečiščevalec škodljivih izpušnih plinov. Vsebuje lahko ali keramično ali kovinsko sredico z sloji žlahtnih kovin. Pozicija katalizatorja je v vsakem avtomobilu drugačna.

Vas zanima kako deluje katalizator? Preprosto notranja sredica, ki je prekrita z žlahtnimi kovinami zadržuje nekatere škodljive pline druge pa spusti skozenj. V katalizatorju pride do kemijske reakcije, ki odstrani nekatere škodljive pline. Skupaj z lambda sondo katalizator nadzira količino kisika v plinih. Zakoni glede izpustov škodljivih plinov so vse strožji zato se razvijajo tudi boljši in dražji katalizatorji.

katalizator

Katalizator začne pretvarjati pline nad temperaturo 250 stopinj celzija. Pri kratkotrajni vožnji avtomobili izpustijo več plinov saj se ne ogrejejo na tisto primerno raven, ki bi omogočala odstranitev škodljivih snovi. Za dobro delovanje mora biti katalizator pravilno pozicioniran prav tako pa mora biti zmes goriva in zraka pravilna.

Katalizatorji imajo različno življenjsko dobo. Dobro je da jih na vsake par let seveda zamenjamo. Avtomobil mora imeti brezhibno delujoče komponente saj lahko tudi nepravilno delovanje vozilo poškoduje katalizator. Katalizatorji so med seboj lahko različni tudi po obliki in velikosti. Nekateri so malo dražji drugi malo manj od cene je tudi kakovost odvisna zato je dobro da za svoj avto ne kupimo najcenejšega možnega katalizatorja na trgu.

Če vas zanima več informacij v zvezi z katalizatorji lahko za več informacij obiščete spletno stran auspuh-novak.si kjer je bolj podrobno razloženo delovanje in sama uporaba katalizatorja. Na spletu lahko najdete še mnogo drugih zanimivih strani, ki vas bodo še bolj izobrazile o lastnostih dobrega katalizatorja ali pa o samem nakupu in vgradnji le tega v vaš avtomobil. Cene katalizatorjev so zelo različne. Najbolje je da zberete srednji cenovni rang.