Varni otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži se med seboj razlikujejo glede na otrokovo starost, višino in telesno težo. Uvrščamo jih v več skupin.

Avtosedeži namenjenim dojenčkom starim le nekaj dni in tistim malčkom starim nekaj let nikakor ne morejo biti enaki. Otroški avtosedeži morajo zagotavljati otrokovo varnost in zaradi tega se morajo čim bolj prilegati otrokovemu telesu in ga ojačati tam, kjer je najbolj ranljiv. Starši se velikokrat ubadajo z vprašanjem, kdaj menjati otroški avtosedež in kakšnega kupiti. Otroški avtosedeži morajo biti udobni, prav zaradi tega glejte, da se bo otrok v njem udobno počutil. Najbolje je, da se pri nakupu otroškega avtosedeža vključi tudi otroka, ki nam pove, kako se v sedežu počuti, hkrati pa bomo najbolje videli kako se sedež prilega otrokovemu telesu. Za nasvet, kateri otroški avtosedeži so najkakovostnejši in priporočljivi, lahko povprašamo tudi prodajalce v otroški trgovini ali starše, ki določene otroške avtosedeže že uporabljajo.

otroški avtosedeži

Takšni starši poznajo njihove pomanjkljivosti in slabosti in nam bodo tudi najlažje svetovali. Pri nakupu moramo biti pozorni tudi na oznake in certifikate, ki jih ima otroški avtosedež. Pred nakupom pa je smiselno preveriti tudi razultate testiranj pri neodvisni organizaciji. Organizacija, ki izvaja neodvisna testiranja v Sloveniji je Avto-moto zveza Slovenije. Njihova naloga je, da seznanijo uporabnike glede kakovosti materialov in kako neki so otroški avtosedeži preživeli vsa testiranja za primere trkov. V primeru nesreče mora otroški avtosedež odigrati najpomembnejšo vlogo, saj mora otroka zaščiti in preprečiti hujše poškodbe. Zelo pozorni bodite tudi, kadar kupujete rabljene otroške avtosedeže. Avtosedeži, ki so že rabljeni in katerih zgodovine ne poznate, so lahko bili v preteklosti izpostavljeni trku, zaradi česar nikakor ne moremo vedeti, če bodo pri naslednjem še vedno opravljali svojo funkcijo dovolj kakovostno.

Vsako vozilo, ki je udeleženo v prometu in v katerem se prevaža majhen otrok, mora imeti otroški avtosedež, ki skrbi za otrokovo varnost med vožnjo.