Obresti na depozite

Moderno gospodarstvo se v današnjih dneh seveda obnaša kot živi organizem. Ta organizem je vsak dan podvržen vplivom okolja in spremembam.

Obresti na depozitObresti na depozite seveda rastejo pod vplivom dveh osnovnih faktorjev. Dlje časa ko se nekdo seveda odloči za vezavo denarja, bodo vse višje obresti na depozite. Ko postavimo denar v časovno dimenzijo ima denar različno vrednost. Seveda današnja vrednost sto evrov ni enaka kot sto evrov čez leto dni. To se seveda sliši nelogično. Zelo je potrebno ko računamo seveda obresti na depozite, da upoštevate faktor inflacije. Banke v moderni ekonomiji so posredniki, ki seveda jamčijo, da ne bi prišlo do nobenih zapletov med prenašanjem denarja k investitorju od varčevalca.

Obresti delimo na aktivne in pasivne:

  • aktivne obresti – banka nam seveda plačuje aktivne obresti, če seveda na njihovi banki hranimo naš denar. To za nas predstavlja prihodek,
  • pasivne obresti – banki bomo morali seveda plačevati obresti, če si iz banke izposodimo denar. To pa nam predstavlja strošek.

Racionalen in trezen človek se pozanima, kje so seveda obresti na depozite najvišje in tudi pri tisti banki tudi sklene vezan depozit. Tako da se obresti na depozit obračunavajo seveda na podlagi obrestnega računa. To pomeni. da se seveda obrestujejo vse obresti v varčevalnem obdobju. Depoziti so najbolj varna oblika varčevanja, saj so seveda obresti na depozite veliko nižja od drugih varčevalnih načinov. Za varnost je tudi prav tako treba plačati določeno ceno.