Peči na pelete

Zimska sezona se je že začela in marsikdo od vas je tudi že zakuril. Ampak kdor ima še v mislih menjavo peči potem je zagotovo ena izmed rešitev, da izbirate med peči na pelete.

Peči na peleteZakaj izbrati ravno peči na pelete? Peči na pelete sodijo med ene izmed najbolj ekoloških ogrevanj. Res je, da je začetni vložek v takšne peči malo večji ampak se čez čas vse povrne. Cena peči na plete se giblje med 2000€ do 10000€. V dogovoru s prodajalci pa vam peči na pelete tudi dostavijo in uredijo kurilni prostor za uporabo. Ob nakupu takšne peči je možnost, da izkoristite subvencijo, ki jo s strani razpisuje Slovenski Okoljski Sklad. potrebujemo prostor za peč in za shranjevanje peletov. Ker imamo v Sloveniji proizvajalce plet zagotovo ni težav z dobavo. Ob življenjski dobi 15 do 20 let , se nam investicija v peči na pelete povrne v 5 do 6 letih.

Nižje cenovne peči na pelete delujejo zelo podobno kot peči na drva, razlika je samo v tem, da  peči na pelete vžigalno svečko in prostor, kjer so peleti shranjeni. Peči je potrebno čistiti približno na dva dni. Pri pečeh višje cenovnega razreda pa je nekoliko drugače. Glavna razlika od cenovnih peči je ta, da imajo dražje zalogovnik pepela, ki sam shranjuje pepel. Zdrži približno 10 do 15 dni. Potem jo enostavno izpraznimo in je ponovno uporabo.  V primeru da bi za kurilno olje odšteli 100€, bi za isto količino peletov odšteli 50 evrov manj. Pri 500 evrov stroškov za kurilno olje pa bi privarčevali 252 evrov.

1 tona peletov stane okoli 260€. Pelete je potrebno hraniti na suhem in ni možnosti, da jih dobi voda ali vlaga. Če nimamo možnosti, da shranimo pelete znotraj stavb jih shranimo tam, kjer bo najbolj suho. Kontakt vode in peletov lahko spremeni pelete v žagovino.

Problemi pri pečeh na pelete pa se pojavi ob nerednem čiščenju. Priporočljivo je, da na 2 do 3 tone pokurjenih peletov peč pregleda strokovnjak.